İçerik Yazmak İçin İpuçları
Internet üzerinden ticaret yapmadan para kazanmak mı istiyorsunuz? O zaman en önemli kaynaklardan birisi sizin içerik üretici olarak bir şeyler yapmanız. İçerik üretmek hayli zahmetli bir konu. Çünkü içeriğinizin Google için kaliteli, okuyucu için dikkat çekici olması gibi çok büyük zorluklarının olmasını bir kenara koyuyorum her gün milyarlarca üretilen içerik tipleri arasında üreteceğiniz içerğin ayrışması gibi bir çok temel konu var.
Değişen okuma alışkanlıkları nedeni ile artık insanlar içerikleri KEYWORD adı verilen anahtar kelimeler ile hızlı hızlı okuyup geçiyor. Bunun en büyük nedeni haber sitelerinin daha fazla trafik almak için yaptıkları kötü çözümler olması üzücü.
Güzel haber işu ki, bu makalede size hedeflediğiniz kiteleyi mutlu edebilceğiniz ve aynı zamanda Google tarafından da performansı yüksek olacak yazılar yazamanızı sağlaycak 6 bilemediniz 7 tane ipucu vermeye çalışacağım. Şimdi sıkı durun başlıyoruz.. =)
1. Hedef Kitleniz Kim
Ne kadar yetenekli bir içerik yazarı olursanız olun eğer hedef kitleniz yoksa başarısız olmaya mahkumsunzu demektir. Neden hedef kitlemiz olmalı sorusu akıllara gelebilr. Bunun sebebi ölçümleyecek kriterleriniz olması. Buna ek olarak da yapacağınız araştırmaların da kitleye göre olması beklenebilir.
İçerik oluşturmak için dünya da bir çok işte kullanılan SMART metdounu kullanmak her zaman fayda sağlayacaktır. SMART -> (S) Spesifik, (M) Ölçülebilir, (A) Ulaşılabilir, (R) Alakalı, (T) Zamana bağlı olarak isimlendirilerek oluşturulur.
Bir kitle oluşturuken ; kitlenin SMART ‘a uygun olup olmadığını anlamak için aşağıdaki soruları kendinize sorabilirsiniz.
- Bu kitle ile neyi başrmam gerekiyor?
- Başarımı nasıl ölçümleyeceğim?
- Mevcut kaynaklarım ile bu kitleye içerik üretebilir miyim?
- Bu kitle hedefimize ilerlemem için yeterli mi?
2. Kitlenizi Tanıyın
Bu konu ile ilgili güzel bir meteforum var. Şöyle bir düşünün; 30 kişi bir insan topluluğunu bir odaya koyduk. Sizce bu insan topluluğu ne zaman seyirciye dönüşür? Tabii ki insanlar bir yerlere oturup konuşan kişiye dikkat etmeye ve onu dinlemeye başladıklarında.
Peki bu insanlar sizi nasıl dinleyecek? İçerik üreticilerin bir çoğu insanların dikkatini çekmek için yalnızca ortak sorularını ve endişelerinden yola çıkarak içerik üretiyorlar. Ancak bu ne yazık ki artık yeterli değil. Onlarla doğrudan konuşmanız gerekiyor. Bununla birlikte herkesi memnun edemeyeceğinizi de kendinize sürekli hatırlatmanız gerekiyor. Kitlenizi tanımaya çalışıtken dikkat etmeniz ve sizin bağımlı bir okuyucunuz olmanızı sağlayacak bazı noktaları gözden geçirecek olursuk;
- Kitlenizin amaçları ve engelleri nelerdir?
- Sizin içeriklerinizi ve size benzer içerikleri nasıl buluyorlar?
- Ne gibi zorluklar ile karşılaşıyore ve sizin bu zorluklara olan çözümlerinizle ilgili ne gibi sorular üretiyorlar.
- Ne gibi içerikleri tercih ediyor ve hangi kanllardan bu içerikleri okuyorlar?
- Aradıkları içerik dışında tercih ettikleri farklı konular ve temalar neler?
Kitelenizi tanımaya çalışırken dikkar etmeniz gereken en önemli şey, size bağlı bir okuyucu kitelesi olacaklarından emin olmanızdır.
3. Okuyucunuzun Dikkatini Çekin
Sizce bir içerik oluşturulurken bir makalenin en önemli kısmı neresidir? Tabii ki BAŞLIK diyeceğinizi biliyorum. Evet haklısınız. Bir çok içeriği tıklatan ve okutan şey içeriğin başlığıdır. Aynı durum bir Eposta gönderinizin Konu başlığı için de geçerlidir. Eğer kötü bir konu başlığı koyarsanız Pazarlama için gönderdiğiniz E-Postanız daha az kişi tarafından açılacak ve okunacaktır.
İçerik üretirken nasıl başlıklar yazsam daha çok bu makaleyi okuturum dediğiniz anları ben de yaşıyorum. Harika başlıklar yazmaya adanmış ustalık gerektiren çalışmalar var ancak çok daha basit bir kaç noktadan bahsedeceğim şimdi ve bunları uyguladığınızda daha iyi başlıklar üreteceksiniz;
- Tartışma, Sorular, Mizahi Şakalar, Duygusal Başlangıçlar en çok dikkat çeken başlıklar için kaynak unsurlarıdır. Ancak numaralandırılmış başlıkların bu kaynaklara göre daha fazla performans gösterdiği yapılan A/B tertlerle kanıtlanmıştır. Bu numaralandırılmış başlıklar geleneksel başlıklara göre %80 daha iyi okunma ve açılma oranlarına sahip. “ Bir konu hakkında 7 ince fikir” “9 kadın ve 1 erkek neden kayboldu” gibi başlıkları örnek olarak kendinize alabilirsiniz. Bunu yaparken Clickbait olmamasına dikkat edin çünkü Bounce Rate yani Hemen Çıkma oranınız sizin için oldukça önemli bir rakam.
- İçerik başlıklarınız yani H1 olarak adlandırılan alanlar Google tarafından da okunuyor. Haliye başlıkta verdiğiniz bilgi sadece okuyucu için değil Google için de olmalı. Bu nedenle başlıkta yer alan kelimelerin makale içinde de yer alması Google da kalite puanı için önemli bir unsurdur.
- Sadece başlıkları değil aynı zamanda görselleri de düşünmelisiniz. Başlığa uyumlu bir görsel kullanmak insanların yazınızı da daha fazla tıklamasına yardımcı olur. Bu nedenle görsellerinizin üzerine de başlık metinlerinlerini ekleyebilirsiniz.
4. Kitelenizin Dikkatini Çekin
Başlık ve görseller kullanımlarını iyi yapmaya başladığınız için sayfalarınız veya e-posta içerikleriniz açılmaya başladı. Bu noktada kendinize sormanız gereken çok önemli bir soru var. “Yazma beceriniz okuyucuyu o sayfada tutabiliyor mu?“
İçeriklerinizi oluşturuken okuyucuya değerli ve alakalı içerik sağlamaya odaklanmalısınız. Kullanıcıyı içeriğinizi okumaya ikna ettikten sonra sizin bundan sonraki işiniz içeriğin, okunabilir, özgün, kullanışlı ve hatta kitleniz tarafından paylaşılabilir olması için OPTİMİZE etkemek olmalı! Buna sektörse yazı optimizasyonu deniyor. Optimizasyonun nasıl yapıldığı hakkında daha sonra geniş bir yazı paylaşacağım.
Peki kitelenizin dikkatini nasıl çekeceksiniz?
Bir kitle için bir şeyler yazmaya başlamadan önce, kitlenizdeki bir kişiyi hayal ederek onunla bir masada oturduğunuz hayal edebilirsiniz. Birisiyle sanki bir masada konuşuyormuşçasına düşünmeniz kaliteli içerikler üretmenize yardımcı olacaktır. Ve bu konuşma sırasında kendinize şunları sorun;
- Ben ne anlatıyorum?
- Ne bilmek istiyor?
- Soruları, şüpheleri, itirazları veya yanlış anlamak üzere olduğu şeyler neler olacak?
Bu noktada 2. aşamada anlattığım Kitlenizi Tanıyın kısmı işinize çok yarayacak. Bu fikirleri madde işaretleri şeklinde yazarak bir taslak hazırlamakla başlayabilirsiniz. Bu taskları yazarken bu kitleyi hayal edin ve onlarla sesli olarak konuşun. Konuştukça madde işaretlerini sıralamaya devam edin. Burada UNUTMAMANIZ gereken bir nokta var. Uzun uzun yazılar yazmak sizin kaliteli içerikleri üretmenizi sağlasa da amacınız ROMAN yazmak değil. Nicelikten daha çok kaliteli içeriği hedefleyin ve konunun yazının uzunluğunu belirlemesine izin verin. Eğer çok çok uzun bir sonuçla karşılaşırsanız merak uyandırmak için bu yazıyı iki veya daha çok parçaya bölmekte fayda olacaktır.
Son olarak bitiş düdüğünden önce okuyucunuzun ne yapması istediğini onlara söyleyin. Örneğin bir okuma listesine kayıt olmalarını, bir klavuzu incelemek için indirmelerini ya da bir E-Ticaret mağazasından anlattığınız ürünü almalarını isteyebilirsiniz. Bu noktada önemli olan konu ise okuyucularınızı hartekete geçirecek CTA adı verilen harekete geçirici mesajlar vermeniz.
Mesajlarınızı genel olarak makelenizde kısıtlı sayıda yapmaya özen gösterin çünkü içeriğinizin performansını da ölçmek zorlaşacaktır. CTA ifadelerinize örnek olarak ; “ Bu yazıda size anlattığım ürünü uygun fiyatlı almak isterseniz BURAYA tıklayabilirsiniz” veya “ Yazımı okuyup beğendiyseniz beni takip etmeye devam etmek için mail adresini BURAYA bırakabilirsiniz. “ veya “ Raporun daha detaylı versiyonunu görmek için BURAYA tıklayın” diyebilirsiniz. Unutmayın: BURAYA diye belirttiğim yerlere link vereceksiniz. Linkleri de yeni pencerede açmayı unutmayın ki okuyucu sayfayı kaybetmesin.
5. Arama Motorları İçin Optimize Etme
SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu ( Search Engine Optimization ) içeriğinizi okuyucularınıza sumak ve pazarlama planınızda belirlediğiniz hedeflere ulaşmak için en iyi yöntemlerden biridir. Bu nedenle yazmaya başlamadan önce ;
4. maddede söylediğin sıralamaları yaptıktan sonra gözünüze çarpan ve bol bol kullandığınız anahtar kelimeleri sıralayın. Sonra bu anahtar kelimeleri arama hacmi ve zorluk derecesine göre arama motorlarında arayın. Burada reklamlar değil de genel olarak diğer makalelere ve arama motorunun önerilerine bir göz gezdirin. Kullanıcılarınızın bu anahtar kelimeler ile ne aradığını görmeye başlayacaksınız ve bu size içerik üretmek için yardımcı olacaktır;
- Konu bilgisi mi arıyorlar?
- Bir web sitei mi bulmak istiyorlar?
- Satın almak için ürün karşılaştırması mı yapıyorlar?
- Yoksa aradıkları şeyin ne olduğunu mu bilmiyorlar?
Google’ın genel olarak sunduğu sonuçlar, belirli bir anahtar kelime için üretmeniz gereken içerik türünü size net olarak verecektir.
YAZARKEN
İçeriğinizin içinde bir dizi başlık etiket tipini kullanımınızı kesinlikle öneriyorum. Bunun sebebi alt başlıkların ve ana başlıkların Google tarafından takip ediliyor olması. Bilgi :Ağustos 2021 de başlayan Başlık testleri ile Google artık sizin yazdığınız başlıkları sitedeki alt başlıklarla karşılaştırmaya ve bunların performansını takip etmeye başladı. Yazı yazarken ANAHTAR kelimerinizin site içindeki diğer içeriklere de bağlantılı olması sizin yine goole da SEO için iyi bir yapılandırmaya sahip olmanızı sağlar.
Örneğin SEO için yukdarıda verdiğim etiket linki bu sitedeki bu etiketle ilgili yazılmış tüm linkeri görmenizi sağlıyor. Son olarak görsellerde alternatif metin eklemenin önemini vurgulayacağım. Görselin adı da SEO için önemli noktalardan biri. Ancak buradaki ilk isim çoğu zaman arama hacimi için yeterli olmadığından YOAST uygulamlarının geliştirmesi ile resimlere alternatif metin eklemeye başladık. Bu da alternatif aramalarda hacim kazanmanızı sağlayacak.
Yazdıktan Sonra
Başlıkta ve yazı içinde geçirdiğiniz ANA ANAHTAR KELİME ‘yi kullanarak bir meta başlık yazmanız gerekecek. Genel olarak 60 karakteri geçemeyecek şekilde ve Başlığınız kadar etkili olmalı unutmayın! Sayfanızın oluşturulması sırasında URL’inizde ana anahtar keliminizin olmasına dikkat etmelisiniz. URL de olmaması için başlığınızdan ya da URL den duraklama kelimelerini ( dan, den, bir, içinde, v.b.) kaldırmanızı öneririm. Gereksiz hacimlere girmenize ve skorunuzun etkilenmesine neden olur.
Profesyonel Bilgi : İçerik pazarlama çabalarınızın bir parçası olarak düzenli olarak yazılarınızın içerik denetimlerini yapmanızı tavsiye ederim. Özellikle bir yazıyı yayınladıktan sonra 1 hafta içinde Ana Anahtar Kelimenizin arama sonucunun ilk 3 sayfaya gelmesi gerekir. Eğer bu sonuçla karşılaşmadıysanız yazınızın geleceği pek güvenli değildir. Bu nedenle de optimizasyona ihtiyacınız olacaktır. Unutmayın Google xsonuçlarında yer almak bir sitenin en az 1000 adet içerik üretmiş olması gerekir.
6. Okunabilirliğe Dikkat
Wordpress gibi alt yapılar kullanarak içerik üretiyorsanız YOAST’ın SEO ürününü kullanmanızı tavsiye ederim. En iyi şekilde optimize etmenize yardımcı olacak YOAST’ın okunabilirlik analizini de bir yazıyı yazdıktan sonra gözden geçirmenizde fayda.
Okunabilirliği iyi yapabilmeniz için öncelikle kitlenizle nasıl iletişimde olduğunuza dikkat etmenizde fayda var. Kitlenizi tanımlarken de yazım tarzınızı buna göre belirlemeniz gerekecek. Örneğin Business bir kitleye hitap ediyorsanız daha net cümleler kurmanız ve bunları yazıya dönüştürmeniz gerekir. Ancak daha keyifli bir yazı ya da gezdiğiniz bir yeri betimliyorsanız EMOJİ kullanımına kadar bile girişebilirsiniz. ✌️
YOAST’ın SEO Okunabilirlik analizinin IYI olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Paragraf analizleri ve cümlelerin içindeki uzunluğa kadar herşey kontrol edilerek size bir puan veriliyor. Bir çok SEO aracı okunabilirlik analizi sırasında yazdığınız yazının Orjinalliğine, Anahtar Kelime analizinize bakarak size bir puan verirken YOAST’ın ücretsiz versiyonunda bunlara erişemiyorsunuz.
Bu yazımda size İyi bir SEO ya sahip yazı üretmek ve içeriklerinizi daha iyi hale getirmeniz için gereken bildiğim ve uyguladığım bir çok özellikten bahsetmeye çalıştım. Eğer bu yazıyı beğendiyseniz lütfen SOSYAL MEDYA kanallarından arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın. İçerik üretimi sırasında Google’ın yeni özelliklerini yazdığım Başlıkların Değişimi ile ilgili yazımı okumak için de BURAYA tıklayabilirsiniz. Görüşmek üzere. Hoşçakalın.