Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Google

Hızlı WordPress Web Sitesi Nasıl Oluşturulur

WordPress web siteniz var mı? Ve sitenin Daha Hızlı olmasını ister miydin? Web sitesi performansı, arama sıralamalarınızı ve kârlılığınızı etkileyebilecek önemli bir faktör. Bu makalede, performansın neden önemli olduğunu ve hızlı bir WordPress web sitesinin nasıl oluşturulacağını öğreneceksiniz.

Performans Neden Önemlidir?

Web sitenizin performansı, işletmenizin iki önemli alanını etkiler. Bunlar;

  • Arama motoru sıralamalarınız.
  • Geliriniz.

Sayfa hızı, 2010’dan beri masaüstü aramaları ve 2018’den beri mobil aramalar için bir Google sıralama faktörü olmuştur . Google sıralama sinyalleri 2021 yılında kural olarak kontrol edeceğini ve sayfa deneyiminin nasıl olması gerektiğini açıkladı:

“Yeni sayfa deneyimi sinyalleri, Önemli Web Verilerini kontrol ederek; mobil uyumluluk, güvenli tarama, HTTPS güvenliği ve kullanıcılara sunulan Pop-Up reklamı yönergeleri dahil olmak üzere mevcut arama sinyallerimizle birleştiriyor.”

İlgili Makaleler
Google Web Vitals

Performans sinyallerinin Google’ın arama algoritmasında sıralama faktörü haline gelmesine ek olarak, ziyaretçi davranışını ve dönüşümleri de kontrol ederek performansı etkilemeye başladı. Google kullanıcıların web sitesi ziyaretlerinde hemen çıkma oranlarını inceleyerek web sitelerinin açılma hızlarının Hemen Çıkma Oranlarını nasıl etkilediğinin analizini sundu. Buna göre Hemen Çıkma Oranları;

  • Açılma hızı 1 ile 3 saniye arasındaysa, hemen çıkma oranı %32 artıyor.
  • Açılma hızı 1 ile 5 saniye arasındaysa, hemen çıkma oranı %90 artıyor.
  • Açılma hızı 1 ile 6 saniye arasındaysa, hemen çıkma oranı %106 artıyor.
  • Açılma hızı 1 ile 10 saniye arasındaysa, hemen çıkma oranı %123 artıyor.

İnsanlar web sitenizde aşağı doğru ilerlemeden, dokunmadan veya tıklamadan terk sitenizi terk ederse, web siteniz için bu kişilerin olası satış potansiyeli yok denecek kadar az oluyor ve satışa dönmüyorlar. Bu nedenle, uzun sürelerde yüklenen bir web sitesi, gelir elde etme konusunda sizi zorlayacaktır.

WordPress İstatistikleri

Temmuz 2019’dan Temmuz 2021’e kadar 2 milyondan fazla WordPress web sitesi, 52.000 Magento web sitesi ve 133.000 Drupal web sitesi örneklenerek aşağıdaki bulgular tespit edildi;

  • WordPress web sitelerinin ortalama toplam sayfa ağırlığı masaüstü tarayıcılarda 2.437 KB ve mobil tarayıcılarda 2275,6 KB idi.
  • Magento web sitelerinin ortalama toplam sayfa ağırlığı masaüstü tarayıcılarda 3.178 KB ve mobil tarayıcılarda 3039.5 KB idi.
  • Drupal web siteleri, masaüstü tarayıcılarda 2192,1 KB ve mobil tarayıcılarda 2.061 KB ortalama sayfa ağırlığına sahipti.

Google’a göre , bir web sayfasının toplam boyutu 500 KB’nin altında olmalı. WordPress web siteleri sayfa ağırlığında orta sıralarda kalıyor, ancak Wordpress siteleri Google’ın önerdiği maksimum sayfa boyutunun çok üzerinde.

  • WordPress web siteleri, masaüstü tarayıcılarda ortalama 85 istek ve mobil tarayıcılarda 81 istek atıyor.
  • Magento web sitelerinde masaüstü tarayıcılarda ortalama 182 istek ve mobil tarayıcılarda 176 istek atıyor.
  • Drupal web siteleri, masaüstü ve mobil tarayıcılarda ortalama 75 istek sayısına sahip.

Google, bir web sayfasını yüklemek için maksimum 50 istek (bireysel içerik parçası) atılmasını öneriyor. Yine bu sayılarda WordPress web siteleri, sayfa isteklerinde ortalama sırayı alıyor, ancak yine Google’ın 50 istek sayısının oldukça üzerinde.

Peki bu bilgiler bize ne anlatıyor? Google’ın web sitesi performans hedeflerini karşılamak için WordPress web sitenizin mümkün olan en iyi optimizasyona ihtiyacı var.

WordPress Web Sitesini Hızlandırma

Barındırma hizmeti; web sitenizin datalarını, resimlerini ve bir çok bilgiyi her an ulaşılabilir olması için servis ettiğiniz yer olarak bilinir. Sektörde buna Hosting hizmeti deniliyor. Web sitenizin hızlı olması için özellikle bu hizmetin kaliteli olması önemli. Hizmetin kaliteli olabilmesi için neye ihtiyacınız var?

Barındırma hizmetinin kaliteli olması için satınalma sırasında şunlara dikkat etmelisiniz;

PAYLAŞIMLI HOSTING HİZMETİ ALMAYIN

Paylaşımlı hosting hizmeti bir bilgisayarda bir çok web sitesinin barındırılması ve o bilgisayara gelen insan sayısı ile hizmetin kalitesinin düşmesine neden olur. Bu nedenle hizmeti satın alırken buna dikkat edin.

IP ADRESINIZ OLSUN

Hosting hizmetinize ait bir IP adresi olması demek sadece size özel bir erişim imkanı verir. Bu da sistemdeki bilgisayara ulaşabilme özelliği sağlar. Böylece bilgisayar yavaşlar ve erişim problemi yaşarsanız anında arka kapıdan içeri girip hız problemlerine müdahale edebilirsiniz.

IP adresi aynı zamanda SSL kaydınız için de önemli. Eğer satış yapacaksanız SSL kaydı mutlaka gerekecek. Bu nedenle IP adresi çok önemli.

SSD Disk Özelliğine Dikkat

Web sitenizi hızlı getirmenin en önemli yollarından biri siteye girildiğinde hızlı bir şekilde verinin okunabilmesidir. Bu nedenle SSD diskler performans açısından en önemli eklenlerden biri. SSD diskin okuma ve yazma hızları çok yüksek olduğu için satınalma sırasında mutlaka SSD diskli bir Hosting hizmeti satın almanızı tavsiye ederim.

Hızlı Barındırma Servislerini Seçin!

Yavaş bir sunucuda barındırılan bir web sitesine sahip olmak, kullanıcılarınızı mutsuz eder ve taramayı zorlaştırır. Bu nedenle Wordpress web sitenizin barındırdığınız yerin sizin için çok hızlı olması gerekiyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir alan daha var. Özelikle popüler barındırma servisleri çok fazla kaynak kullanımında yavaşlayabiliyor ve yine Google’ın istediği sonuçları alamıyorsunuz.

Örnek verecek olursam Godaddy gibi bir yerden sunucu işlemlerini çok hızlı yapabilirsiniz ancak godaddy ‘in sunucuları o kadar çok kullanılıyor ki kaynak tüketimi noktasında istediğiniz performansı hiç alamıyorsunuz.

Önbelleğe Alma (Cache) Eklentilerini Kullanın

CDN hizmeti; Cloud Delivery Network anlamına gelir. Yeni içeriklerin hızlı bir şekilde iletilmesi için kullanılır.

CDN hizmeti sayesinde Hosting hizmeti içeriğinde bulunan bilgilerin Ön Bellekte

(Cache) tutulmasını, Ön belleğe alınan bilginin değişmediği sürece tekrar tekrar Hosting den alınması yerine CDN üzerinden daha hızlı gösterilmesini sağlar. CDN hizmeti sizin hosting servisiniz hangi ülkede olursa olsun, kullanıcılarınızın giriş yaptıkları ülkeye en yakın yerden hizmet verirler. Böylece Amerikada bir Hosting aldığınızda 10 saniyede yüklenen bir sayfanızın, CDN sayesinde sanki Türkiye’den yükleniyor gibi 3 saniyede yüklenmesi olası bir performans artışı sağlar.

CloudFlare, Medianova ve Blukai gibi CDN hizmetleri dünya çağında en ünlü ve güvenilir olanlardır. Ben CloudFlare hizmetini kullanıyorum ve ayda 20 USD gibi bir hizmet ile performans sağlıyorum. Bunların dışında;

WordPress web siteleri bir önbellek eklentisinden yararlanabilir. Ön bellekleme eklentileri her seferinde web sayfasının tüm öğelerini yüklemek yerine, ziyaretçilerin sunucuda erişebilecekleri web sitenizin bir anlık görüntüsünü oluştururlar. Bu, daha hızlı yükleme sürelerine ve genel web sitesi performansına yol açacaktır. Önemli olan Ön Bellek eklentilerine göz atacak olursak;

  • W3 Total Cache: W3 Önbellek (W3TC), web sitesi performansını artırarak ve yükleme sürelerini azaltarak sitenizin SEO ve kullanıcı deneyimini iyileştirir. İçerik dağıtım ağı (CDN) entegrasyonu ve en son en iyi uygulamalar gibi özelliklerden yararlanır ve 4.500’den fazla kullanıcıdan 5 üzerinden 4,5 yıldız derecesine sahiptir.
  • WP Super Cache: Automattic’in bu eklentisi, dinamik WordPress blogunuzdan statik HTML dosyaları oluşturur. Bir HTML dosyası oluşturulduktan sonra, web sunucunuz nispeten daha ağır ve daha pahalı WordPress PHP komut dosyalarını işlemek yerine bu dosyayı sunacaktır. 1.100’den fazla kullanıcıdan 5 üzerinden 4.5 yıldız almıştır.
  • WP Fastest Cache: Ücretsiz sürüm sitenizi hızlandırmak için yeterlidir, ancak premium sürümde Mobile Cache, Widget Cache, Minify HTML Plus, Minify CSS Plus, Minify JS, Combine JS Plus ve daha fazlası gibi ekstra özellikler vardır. yükleme süreleri. 3.300’den fazla kullanıcı tarafından 5 üzerinden 5 yıldızla derecelendirilmiştir.
  • Simple Cache: Simple Cache, mevcut başlıca önbelleğe alma eklentilerinden ve günde milyonlarca sayfa görüntüleme elde eden yalnızca geliştiricilere yönelik karmaşık önbelleğe alma çözümleriyle siteler oluşturmaktan bıktıktan sonra oluşturuldu. 50’den fazla kullanıcıdan 5 üzerinden 4,5 yıldız almıştır.

Resimlerinizi Optimize Edin

Web sitenizde fotoğraflar, ekran görüntüleri veya başka grafikler var mı? Resimler ürün ve içerik pazarlamanızda önemli bir rol oynasalar da uygun şekilde optimize edilmezlerse yükleme hızınızı çok ciddi bir şekilde etkileyeceklerdir. Bir resim dosyası ne kadar büyük olabilir? diye sorabilirsiniz kendinize;

  • PNG biçiminde bir iPhone’da oluşturulan 1,213 × 1,642 piksel çözünürlükte optimize edilmemiş bir ekran görüntüsü 3,1 MB (3,100 KB) boyutunda olur.
  • JPG formatında 4.337 × 2.891 piksel çözünürlükte optimize edilmemiş bir fotoğraf 18.6MB (18.600KB) boyutunda olabilir.

Wordpress de resimlerinizin boyutunu küçültmenin birkaç yolu var. Bu yolları anlatmadan önce yükleme sırasında buna dikkat etmeniz gerektiğini söylemem lazım. Ben bu işlem için genel olarak TinyPNG sitesini kullanıyorum.

  • Resimleriniz için doğru formatını seçin. Shutterstock gibi firmalar, fotoğraflar, ekran görüntüleri ve diğer birçok görsel için web sitenizde JPEG formatını öneriyor. PNG genel olarak, keskin geometrik şekiller, eğriler ve çizgiler içeren görüntüler için en iyi sonucu verir. GIF yalnızca animasyonlar için ayrılmalıdır.
  • Resimleriniz için doğru boyutu seçin. Adobe firması, HD kalitesi için maksimum 1280 x 720 piksel, 4K kalitesi için 3840 x 2160 piksel ve 8K için 7680 x 4320 piksel önerir.
  • Görüntüleri sıkıştırın. TinyJPG, Tiny PNG, Optimizilla (JPEG ve PNG) ve Compressor (JPEG, PNG, SVG, GIF ve WEBP) gibi görüntü araçlarını kullanın.
  • Görüntülerin etrafındaki beyaz boşlukları kaldırın. GTMetrix, görüntüdeki beyaz boşluğun kırpılmasını ve bunun yerine CSS kullanarak dolgu eklenmesini önerir.
  • Duyarlı görüntüler sunun. Google web.dev, uygun boyuttaki resimlerin kod aracılığıyla masaüstü ve mobil ekranlara nasıl sunulacağı konusunda tavsiyeler sunar.

Gereksiz Eklentileri Kaldırın

WordPress web sitenizin performansında en büyük sorunları yaratacak yere geldik. Her eklenti web sitenizin data yapısında yeni bir alan ekler ve o alanı kullanmaya düzenleme başlar. Eklentiler aynı zamanda web sitenize ek HTTP istekleri, veritabanı istekleri ve güvenlik açıkları eklemek için bir yoldur.

Bir eklentiyi indirip yüklemeden önce başka siteler tarafından kullanımda olduğundan ve kesinlikle gerekli olduğundan emin olmadan eklenti yüklemeyin. Bunun dışında ücretsiz eklentiler başka sitelerden web sitenize SPAM içerikler oluşturmak için kullanılabilir. Bu nedenle her eklentiyi indirmeyin.! Eklentilerinizin öncelikleri;

Önbelleğe alma ve SEO için kullandığınız eklentiler, aramada performans ve görünürlük konusunda yardımcı oldukları için öncelikli eklentilerdir. Unutmayın en son tweet’lerinizi içe aktaran eklenti, Twitter takipçi sayınızı artırmanıza yardımcı olabilir, ancak sayfa yükleme hızınıza fazladan zaman ekleyebilir.

Kaç tane eklentiye sahip olmanız gerektiği veya sahip olabileceğiniz konusunda sihirli bir sayı yoktur. Önemli olan eklentilerin kalitesidir. 58.000’den fazla ücretsiz eklenti içeren WordPress eklenti kütüphanesinde eklentileri indirmeden önce aşağıdaki başlıkları doğru değerlendirdiğinizden emin olun.

  • Eklentiyi kim yapmış? WordPress için güvenilir araçlar oluşturma konusunda bir yorum veya kullanıcılar tarafından tavsiye edilmiş mi?
  • Eklenti en son ne zaman güncellendi? Bir eklenti güncel değilse, güvenlik risklerine karşı savunmasız olabilir. Bu nedenle sürekli güncellemeler yapıldığından emin olun.
  • Eklenti, WordPress sürümünüzle (en son sürüm) test edilmiş mi? Eklenti, WordPress sürümünüzle tam olarak uyumlu değilse, web sitesi ziyaretçileri için performans ve yükleme sorunlarına yol açabilir.
  • Derecelendirmeler ve incelemeler ne diyor? Eklentiyle ilgili ciddi performans sorunları veya riskler varsa, bunlar diğer kullanıcılar tarafından fark edilebilir.
  • Eklenti‘nin yazarı forumlarda destek sunuyor mu? WordPress kütüphanesinde her eklentinin kendi destek forumu vardır. Eklenti sayfasında, son birkaç ayda çözülen destek isteklerinin sayısını göreceksiniz. Eklenti geliştiricilerinin destek isteklerine yanıt verip vermediğini görmek için en son gönderilere de göz atabilirsiniz.

Birçok ücretsiz eklenti olsa da, ücretli bir eklenti seçmenin (ek özelliklerin yanı sıra) ana yararı, genellikle düzenli güncellemeler ve öncelikli desteğin dahil edilmesidir.

Son Olarak

Hem web sitenizin ziyaretçilerini hem de arama motorlarını memnun etmek için WordPress web sitenizi hız ve performans açısından optimize etmelisiniz. Bu konuda daha önce Web Vitals için neler yapabileceğinizi de bu yazıda anlatmıştım.

Kerem Bozokluoglu

Kariyerime Vatanbilgisyar'da Online satışların arttırılması ve organize edilmesi çalışmalarını yaparak başladım 8 yıllık Vatanbilgisayar deneyimimden sonra Mediamarkt Türkiye ekibinde Dijital Marketing ve Web Sitesi kampanya yönetimi ekibinin başına geçtim. 3 yıllık Mediamarkt serüvenin ardından Türkiye'nin en önemli teknoloji firmalarından biri olan Insider'da Stratejik Hesap Yöneticisi olarak yeni bir maceraya başladım. 2014 yılından bu zamana kadar Türkiye de bir çok firmanın başarı hikayesinde yol alma fırsatım oldu. Şu anda Türkiye Ülke Müdürü olarak 40 kişilik bir ekiple 300 den fazla firmaya kişiselleştirme, dönüşüm iyileştirme ve kullanıcı alışkanlıklarına göre performans yönetimi konusunda hizmet veriyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu