Influencer Markanızı Nasıl Tanıtmalı
Bu yazımda son dönemlerin popüler konularından biri olan Influencer yani Türkçe karşılığı ile Kitleleri Etkileyebilen Kişilerin ( Etkileyici ) markanızı nasıl tanıttığından, ödeme yöntemlerinden, Influencer tiplerinden ve bir tüketici olarak rahatsız olduğum noktalardan bahsedeceğim.
Sosyal medyanın kullanımından markaların kendilerine yer bulmak için verdikleri savaşta, kitleler tarafından takip edilen kişiler çok iyi bir pazarlama alternatifi oldular. Öyle ki Türkiye’de bir Instagram Post için 100.000 TL alan hesaplar olduğunu biliyoruz.
Markalar Influencer’ları Neden Kullanıyor
Markalar kendi ticari platformlarını aktif bir şekilde yönetmek zorunda oldukları için zaman kalmıyor. Bu nedenle medya kanallarını yönetmek için genel olarak aracı kurumları kullanmak zorunda kalıyor. Örnek olarak Google Adwords için Performans Pazarlama Ajansları, Banner hazırlığı, TV Reklamları için Kreatif İçerik üretici Ajanslarını, SEO için SEO Performans Ajanslarını, Sosyal Medya için de bu kanalda hizmet veren ajansları kullanıyorlar.
Ancak sosyal medya yönetimi ne yazık ki bambaşka bir şey. Ben henüz sosyal medya ajansı olup bu kanalda yönetici olan ve Influencer kademesinde olan çalışanlar görmedim. Tanışmadığım veya karşılaşmadığım için böyle bir yorum yapıyorum tabi. Ancak bir platformu kullanarak hizmet vermek istiyorsanız, o kanaldaki tüm deneyimlerden haberdar olmalı ve zorluklarını bilmeli, nasıl mücadele edeceğinizi de deneyimlemiş olmalısınız. Bu nedenle markalar Sosyal Medya ajanslarına içerik ürettirmekten, gelen yorumlara cevap verdirmekten öteye geçemeyebiliyorlar. Haliyle belirli kitleler tarafından takip edilen Influencer ‘ları kullanmak, marka deneyimini onlarla beraber paylaşmak zorunda kalıyorlar.
Influencer Ne Yapar?
Ben kendim bir Influencer tecrübesine sahip değilim. Bununla beraber takip ettiğim bir çok sosyal medya fenomeninin hayatı içler acısı durumda. Neden mi? Çünkü bu etkileyici insanlar günde ortalama 17 saatlerini bu platform için harcıyorlar. Telefonları ellerinden düşmüyor ve takipçilerinin ilgisini çekebilecek içerik üretme savaşında önde kalmaya çalışıyorlar. Bir çok sosyal medya fenomeninin yarışta ne kadar yorgun durumda olduğunu görseniz “bu hayat ne lan” dersiniz.
Ortalama bir günde en az 5 saatlerini hazırlık ve içerik üretimi için geçiriyorlar. Bunlar henüz ham halde olan ve yayınlanmamış içerikler. Bunun dışında sürekli aktif olmaya ve paylaşım yaparak hayatlarını takipçileri ile paylaşmaya çalışıyorlar. Biliyorsunuz aktiflik önemli. Aktif olmak demek sadece paylaşmak değil etkileşimde kalmayı içeriyor. Yani takipçilerin yorumlarına cevap vermek, onlarla iletişim seviyesini korumak önemli. Ancak bu iş zaten başlı başına çok yorucu çünkü muhtemelen öyle ADAM ASMA modunda yorum ve mesajlarla karşılaşıyorlar ki morallerini üst seviyede tutmak için gerçekten çok zorlanıyorlar.
Pazarlamaya Etkileri Nasıl
Influencer’dan para kazanacağınızı sanıyorsanız hemen öyle sevinmeyin. Her 100K üzeri takipçisi olan hesap ne yazık ki o kadarda trafik ve para kazancı sağlamıyor. Bu nedenle pazarlamaya etkilerinin çok yüksek olduğunu söylemek zor olabilir. Ancak belli fenomenlerin de 1 alıp 10 kazandırdığına şahit oldum.
Ülkemizde pazarlama araçları sadece para kazanmak üzerine endeksleniyor bence. Gördüğümüz durum bu. Halbuki bir markanın kitlesine ulaşabilmesi için Marka değerini yaratması gibi bir süreci ve bunun da takipçiler tarafından kabul görmesi gibi detaylar var. Bu nedenle ben şu fenomen’e para vereyim de bana link yapıştırsın. Oradan da şu kadar para kazanırım gibi düşüncelerdeyseniz acil uzaklaşın oralardan.
Kampanyalarınızı tanıtmaya başlamadan önce Fenomen niteliğindeki Influser’ları nasıl seçmelisiniz? Yapılan araştırmalara göre Influser’lar 4 kategoriye ayrılıyorlar. Bunlar;
- Mega Influencer: Sosyal medya platformlarından en az birinde 1 milyon takipçisi olanlar.
- Macro Influencer: Sosyal medya platformlarından en az birinde 40K ile 1 milyon arasında takipçisi olanlar.
- Micro Influencer: Herhangi bir sosyal medya platformunda 1.000-40.000 arasında takipçisi olanlar. Micro Influencer’ları küçümsemeyin çünkü bu kitleleri küçük olanlar daha fazla takipçisi olanlardan kazançlı olabiliyorlar. Sebebi ise çok nitelikli insanların onları takip etmesi.
- Nano Influencer: Nispeten küçük bir takipçi kitlesine sahiptir. Uzmanlık alanları çok nadir bir kitleye hitap eder. Örneğin Sıcak Cam Sanatı gibi. Kitleleri tarafından uzman olarak kabul edilirler. Bu Influencer‘lar, ortak oldukları markalar konusunda da felaket derecede seçicidir.
Mikro ve Nano fenomenler genellikle en uygun fiyatlı oluyorlar. Her biri potansiyel olarak hep ziyaret hem de para kazandıracak güven içeren içeriklerle size kullanıcılar kazandırır.
Yapılan Hatalar Neler
Influser ile ilişkilerde Marka’ların yaptığı hatalar neler? Bunları gözlemlerimden yola çıkarak söylüyorum. Çünkü işin ucunda para verip yaptırdığınız işler olunca Influser bizim söylediğimizi yapacak kıvamına geliyor bazı durumlar. Özellikle Macro kademesindeki fenomenler bu işlerde EVET demeye çok müsait oluyorlar. Ancak Marka’nın avantajlı olabilmesi için yapılması gerekenler yerine Patronun dediği oluyor ve bu da sosyal medya takipçilerinin istemediği şeyler. Peki neler oluyor?
Sırasıyla Benim Gördüğüm Yanlışlar
- Influencer lar ajanslar tarafından aracılık yapılarak bulunuyor ve iş ajansa oradan da fenomen’e ulaşıyor. Bu nedenle aradaki iletişim kayıpları “BUNU YAPACAKSINLA” sonlanıyor.
- Marka Influencer ‘ın daha önce takibinde olmuyor. Sosyal medya hesaplarını takip etmiyor ve yaptığı içeriklerin içinde bulunmuyor. Bu nedenle de kullanıcı zaten baştan anlıyor bunun bir pazarlama içeriği olduğunu.
- Marka ürünlerini denemesi için Influencer’a ürünleri gönderiyor ama Influencer genelde o kadar çok ürün alıyor ki bu ürünleri gerçekten denemeye zaman bile bulamıyor. ( mikro ve nano Influencer lar genelde bu işi çok iyi yapıyor.) Influencer ürünü deneyimlemediği için de doğru anlatım yerine Ajansın yazdığı kelimeleri okuyup paylaşıyor.
- Marka Influencer’a paylaşım yaptırdıktan sonra kendi hesaplarından paylaşımları tekrarlıyor. Halbuki Marka’nın bu bütçeyi Influencer’a aktarması ve tanıtımı da onun yapması daha fazla kitleye ulaşmasını sağlıyor. Bunu yapanı ne yazık ki çok çok az görüyoruz
- Sürekli link paylaşma hevesinde videolar paylaşanlar. Storleri link çukuruna döndürenler var. Zaten çekilen videoda takip ettiğiniz fenomeni tanıdığınızdan yüz ifadesinden bile yapmacık olduğunu anlıyorsunuz konunun.
Bu yukarıda bahsettiğim konular ne yazık ki kötü gördüğüm bir çok örnekten bazıları. Takipçiler bu nedenler aslında o linklere tıklamıyor ve satınalma yapmıyorlar. Performans için bu ve benzer durumlardan kurtulmak etkiyi arttıracaktır diye düşünüyorum
Influencer Nasıl Ödeme Alıyor
Influencer lar yani güzelim fenomenlerimiz yaptıkları reklamlardan belirli bir gelir elde ediyorlar. Bu gelir modelleri genel olarak Türkiye’de sadece atılan POST üzerinden değerlendiriliyor ve böyle ödemeler oluyor. Global’e baktığımda ise başka ödeme yöntemleri de görüyorum. Tabi bunları ölçümlemek gerektiği için bu yöntemleri genel olarak bir kaç pazar yeri kullanıyor Türkiye’de.
Genel Olarak Ödeme Yöntemleri ;
- Etkileşim Başına Ödeme ( CPE ) : Post ya da Story üzerindeki etkileşim başına ücretlendirme modelidir. Anket çalışmasına verilen bir oylama, post’un kaydedilmesi veya görüntülenmesi gibi sonuçlar etkileşim olarak sayılır ve platform üzerinden raporlanır.
- Gönderi Başına Ödeme : Yukarıda bahsettiğim modeldir. Gönderim yapılır ve kaç kişiye ulaştığı, tıklandığı ya da etkileşimine bakılmaksızın ödemesi verilir.
- Tıklama Başına Ödeme : Bu modelde takipçinin tıklaması ve siteye gitmesi yeterlidir. Tıklama başına anlaşılan ücret üzerinden toplam tıklama ile hesaplanarak ödeme verilir.
- Dönüşüm başına Ödeme : Influencer tarafından yönlendirilen her bir kullanıcının web sitesi üzerinden yapacağı alışverişin toplam tutarı üzerinden belirlenmiş olan oran ile ödeme verilir. Örneğin Influencer 100 kişi gönderdi ve toplam 20.000 TL lik alışveriş yapıldı. Bu alışveriş tutarının %10’u üzerinden anlaşmıştınız ve 2.000 TL Influencer’a ödeme verilir.
- Hibrit Model Ödeme : Bu modelde yukarıdakilerden Karma bir iş yapabilirsiniz. Bu Influencer için de daha sağlıklı bir çalışma şeklidir. Çünkü tıklama başına ödeme ile anlaşılan bir yapıda eğer tıklama gelmezse Influencer boşuna çalışmış olur. Burada kabahatli arama yerine Etkileşim + Tıklama şeklinde anlaşmak Influencer’ın içeriği üretmesi ve bunu tıklatmak için çaba sarfetmesine neden olmayı sağlar. Böylece sonuca yönelik işler yapmak mümkün olur.
daha bu konuda yazacak çok şey var ama çok da sizi sıkmak istemiyorum. Özetle Influencer Pazarlama aktif olamadığınız bir platformda sizin marka elçiniz görevini gören ve bunu da kendince en iyi şekilde yapan kişiler oluyor. Kuşak çatışmalarına girmeden, keyifle sizi tanıtmalarına izin verir, sizi inceleme şansı sunar ve iletişiminizi iyi tutarsanız emin olun ki kat kat daha fazlası markanız için fayda sağlayacaktır. Yeni dönem pazarlama usullerini kabullendiğiniz güzel çalışmalar dilerim.