Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Google

GA4 Bounce Rate Nasıl Hesaplanır?

Google Analytics kullanıcıları ister E-Ticaret sektöründe olsun isterse de Yayıncı olsun, kontrol edilen en önemli metrik her zaman Bounce Rate ( Hemen Çıkma Oranı ) rakamları olur. Bunun sebebi ise Kullanıcı Edinme / Kazanma sonrasında kullanıcının site üzerindeki alışkanlıklarını ölçmekten geçiyor. 2021 Mart ayında yapılan açıklama ile Google, Universal Analytics’i 1 Temmuz 2023 tarihinde kapatacağını duyurdu.

Hal böyle olunca bu açıklamadan itibaren yaklaşık 1,5 sene içinde herkesin Google Analytics 4 öğrenmesi gerekecek. Tabii ki GA4 bir çok UA özelliğini kaldırıyor. Böylece herkes yeniden GA4 öğrenmek zorunda ve ayarları öğrenmek zorunda kalacak.

En Önemli Metrik Bounce Rate Ne Olacak

Google UA (Universal Analytics) versiyonunda Bounce Rate nasıl hesaplanıyordu bunu bir hatırlamakta fayda var. Bir kullanıcı web sitenize girdiğinde Google bu kullanıcının bir adet oturum açtığını anlıyor ve bu oturumu oluşturarak Sessions adında bir metrik tutuyor. Eğer bu oturum sırasında kullanıcı web sitesinde ikinci bir sayfaya geçmez ve 30 dk içinde farklı bir etkileşimde bulunmaz ise Google Analytics bu kullanıcının siteden ayrıldığını düşünerek, oluşturulan bu oturumun kapandığını varsayarak kullanıcının siteden çıktığını anlıyordu. Bu durumda raporlar ekranında 1 oturum oluşturulmuş ve bu oturumda kullanıcı etkileşimde bulunmadan / sayfa gezmeden siteden çıktı şeklinde hesaplayarak Hemen Çıkma rakamını 1 olarak yazıyordu. Böylece Hemen Çıkma Sayısı / Oturum Sayısı rapor ekranlarında bize Bounce Rate yani Hemen Çıkma Oranı 100% olarak karşımıza çıkıyordu.

GA4 ‘un temeli ise tamamen etkileşim üzerine kurgulandığı için artık bir kullanıcının sayfadaki etkileşim rakamları bizim için öncelikli olacak. GA4 Etkileşim değeri olarak bir kullanıcının 10 saniyeden uzun süren, bir dönüşüm etkinliğinin gerçekleştiği veya en az 2 ekranın ya da sayfanın görüntülendiği oturumları sayıyor. Bu durumlardan birini yapmayan kullanıcı ilgili oturumda eski Analytics’e göre Bounce Etmiş yani hemen çıkmış oluyor.

GA4’da Oturum sayısı nasıl hesaplanır?

Google Analytics 4 raporlamaları için kullanıcı aşağıdaki işlemlerden birini gerçekleştirdiğinde bir oturum başlatılır:

  • Bir APP uygulamanızı ön planda açtığında
  • Etkin oturum yokken (örneğin önceki oturumu zaman aşımına uğramışken) bir sayfa veya ekran görüntüleme aldığında
  • Varsayılan olarak, kullanıcı 30 dakika boyunca hiçbir işlem yapmazsa oturum sonlandırılır ya da daha doğru anlamla zaman aşımına uğrar. Oturumlar için maksimum süre sınırı yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Varsayılan olarak derken bu ayarın değiştirebildiğini söylemek istedim.

Uygulama oturumu zaman aşımını ayarlama

Bir telefonda ya da cihazlarda uygulama arka plana taşındığında uygulama oturumunun zaman aşımına uğraması için geçmesi gereken süre sayılmaya başlar. Bununla birlikte, uygulama arka plandayken gönderdiğiniz etkinliklere extend_session parametresine değer ekleyerek bu oturumu uzatabilirsiniz. Uygulamanız çoğunlukla arka planda kullanılıyorsa (ör. navigasyon ve müzik uygulamaları) bu özellik yararlıdır.

Uygulama oturumlarında 30 dakikalık varsayılan zaman aşımını setSessionTimeoutDuration yöntemiyle değiştirebilirsiniz.

Bounce Rate Nasıl Hesaplanabilir

Hemen Çıkma Oranını hesaplamak için Etkileşim Oranını alıp %100’den çıkararak Hemen Çıkma Oranını elde edebilirsiniz.

Örnek: Etkileşim Oranı = %85, ardından Hemen Çıkma Oranı %100 – %85 = %15 olarak hesaplanabilir.

Adım Adım Oturum Zaman Aşımı Nasıl Ayarlanır?

Web ve Mobile Web Oturumları için sisteme tanımlanan süre 30 dakikadır. Eğer bu süreyi değiştirmek isterseniz aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz;

  • GA4 Yönetici sayfasında, yapılandırmak istediğiniz GA4 mülkünde oturum açın.
  • Veri Akışları‘nı tıklayın ve Web Veri Akışını seçin.
  • Ek Ayarlar bölümünde, Diğer Etiketleme Ayarları‘nı, ardından Oturum Zaman Aşımını düzenleyin’i tıklayın.
  • Oturum zaman aşımını düzenleme: Oturum zaman aşımını saat ve dakika cinsinden ayarlanabiliyor.
  • Etkileşim sağlanan oturumlar için zamanlayıcıyı ayarlayın: Bir oturumun etkileşim sağlanan oturum olarak sayılması için gereken süreyi SANİYE cinsinden seçin.
  • Kaydet‘i tıkladığınızda bu işlem gerçekleşmiş olur.

Kerem Bozokluoglu

Kariyerime Vatanbilgisyar'da Online satışların arttırılması ve organize edilmesi çalışmalarını yaparak başladım 8 yıllık Vatanbilgisayar deneyimimden sonra Mediamarkt Türkiye ekibinde Dijital Marketing ve Web Sitesi kampanya yönetimi ekibinin başına geçtim. 3 yıllık Mediamarkt serüvenin ardından Türkiye'nin en önemli teknoloji firmalarından biri olan Insider'da Stratejik Hesap Yöneticisi olarak yeni bir maceraya başladım. 2014 yılından bu zamana kadar Türkiye de bir çok firmanın başarı hikayesinde yol alma fırsatım oldu. Şu anda Türkiye Ülke Müdürü olarak 40 kişilik bir ekiple 300 den fazla firmaya kişiselleştirme, dönüşüm iyileştirme ve kullanıcı alışkanlıklarına göre performans yönetimi konusunda hizmet veriyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu