Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Google

Page Speed Insight Yeni Metrikler

Daha önce Google Page Speed Insight hakkında yazdığım yazılarda size br çok metrikten bahsetmiştim. LCP, FID, CLC, FCP, TBT, SI, TTI gibi değerler ile hesaplanan web sitenizin hız metriklerine iki yeni metrik daha eklendi. Yukarıdaki metriklerin anlamlarını bilmiyorsanız bu yazıdan metriklerin neler olduğunu okuyabilirsiniz.

Yeni Metrikler Neler

Lighthouse ve Pagespeed altında hesaplanmaya eklenen iki yeni metrik bulunuyor. Bu metriklerden birincisi Interaction to Next Paint (INP) ve Time To First Byte (TTFB). Kısaca bu iki yeni metriği tanıyarak başlayalım.

Time To First Byte (TTFB)

Bir çoğunuz belki de Time tı first Byte metriğini zaten biliyor. Bu metrik uzun yıllardır var. İlk Verinin Süresi (TTFB) metriği sunucunuzun bir kaynak isteğine ne kadar hızlı yanıt verdiğini ölçümlüyor.

Bu metriğin önemi bir sayfa yüklendikten sonra daha sonra gelen tüm diğer sayfa yükleme metrikleri üzerinde olumsuz bir etki oluşturabilecek tüm faktörleri ölçümleyerek ana yüklemenin diğer yüklemelerden izole edilmesine yardımcı olması. Böylece ana yükleme değerleri ile sonradan yapılan istekleri birbirinden ayrılmasına yardımcı oluyor.

İlgili Makaleler

TTFB değeri daha öncede vardı ancak bu metrik PageSpeed Insights verilerini etkilemiyordu. Artık bu veriler genel ölçümlemeyi etkileyecek şekilde ilk kez rapora eklenmiş oldu. Chrome tarayıcısı da ilk kez TTFB verilerini toplayacak ve bunları CoreWebVitals üzerinde raporlamaya başlayacak.

Interaction to Next Paint (INP)

Türkçeye çevirdiğimizde çok anlamsız bir isimle karşılaşıyor olsakta “İlk Boyayla Etkileşim” çevirisi bu metriğin ne yaptığı hakkında size fikir verecektir. Interaction to Next Paint (INP), sayfanın tamamıyla etkileşim kurmanın ne kadar sürdüğünü hesaplayan bir metrik. Bunu Google “Genel Etkileşim Gecikmesi” olarak da adlandırıyor. Bu veriler yep yeni bir ölçüm olarak karşımıza çıkıyor.

Şimdi bunu biraz daha detaylı açıklamak istiyorum. Şöyle bir örnek ele alalım. Bir kullanıcı ürünlerinizden birini incelemek için ürün detay sayfanızı ziyaret etti diyelim. Bu durumda sayfanızın yüklenme süresini Cache kullanarak en hızlı şekilde kullanıcının karşısına getiriyorsunuz. Buraya kadar hız metrikleriniz çok iyi. Ancak kullanıcı ürününüzün resimlerine bakıyor ve daha büyük olan resmi görmek için büyütme butonuna basıyor. işte bu noktada Server’dan bu ürüne ait olan büyük resimler gelmeye başlıyor. Bu resimlerin gelmesi için geçen süre Interaction to Next Paint (INP) olarak hesaplanacak.

Burada Google için önemli olan bir konu da kullanıcıya gösterilecek bu büyük resmin yüklendiğine dair bir bilginin verilmesi. Örneğin büyük resim butonuna basıldı ve resim büyük olduğu için yüklenmesi bir süre bekleniyorsa ve SİZ BU ESNADA yüklenme bilgisini ( Yükleniyor gibi bir bilgi ekranı ) göstermiyorsanız bu durumda INP metriği düşük gelecektir. INP hakkında Google’ın sayfasına da buradan ulaşabilirsiniz.

Bu iki metrik şu anda PageSpeed Insights altında görüntülenebilir hale geldi. Bu metrikler şu anda sadece Chrome kullanan kullanıcılardan toplandığı için veri akışının bu ürünü kullanan kullanıcı davranışlarından geldiğini hatırlatmak isterim.

Metrikler hakkında sormak istediğiniz soruları isterseniz Instagram hesabımdan, isterseniz yorumları bölümünden iletebilirsiniz.

Kerem Bozokluoglu

Kariyerime Vatanbilgisyar'da Online satışların arttırılması ve organize edilmesi çalışmalarını yaparak başladım 8 yıllık Vatanbilgisayar deneyimimden sonra Mediamarkt Türkiye ekibinde Dijital Marketing ve Web Sitesi kampanya yönetimi ekibinin başına geçtim. 3 yıllık Mediamarkt serüvenin ardından Türkiye'nin en önemli teknoloji firmalarından biri olan Insider'da Stratejik Hesap Yöneticisi olarak yeni bir maceraya başladım. 2014 yılından bu zamana kadar Türkiye de bir çok firmanın başarı hikayesinde yol alma fırsatım oldu. Şu anda Türkiye Ülke Müdürü olarak 40 kişilik bir ekiple 300 den fazla firmaya kişiselleştirme, dönüşüm iyileştirme ve kullanıcı alışkanlıklarına göre performans yönetimi konusunda hizmet veriyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu