2023’de Siteniz İçin En İyi Renk Paletleri
Yapılan tüm araştırmalarda belirli renklerin insanların farklı şekillerde hissetmelerine ve tepki vermelerine neden olduğu söylenmektedir. Bir web sitesi ya da bir uygulama yapmaya başlarken renklerin önemi hemen karşınıza çıkar. Özellikle tasarlanacak onca öğenin arasında renk geçişleri ve birbirleri ile olan uyumlarını ayarlamak bazen inanılmaz zorluklara neden olabilir.
Unutmayın herkesin bir favori rengi mutlaka vardır.!
Tasarımcılar, markaya dayalı bir renk şemasını değerlendirmenin önemini bilirler. Renklerin anlamları ve tanıtılan ürün veya hizmetler için en uygun renk şemasını bulmaya özen gösterirler. Renkler aslında kullandığınız renk paletine bağlı olarak duygusal tepkilere neden olur.
İyi renk seçimi dikkatli bir planlama gerektirir.
Bir sitenin düzeni ve tipografisi kadar bir ziyaretçinin gördüklerini nasıl yorumlayacağını etkileyebilirler ve iyi yapıldığında, her ziyaretçinin markayı bir bütün olarak değerlendirmesinde olumlu bir etkiye sahip olabilirler.
Bu yazımda size, siteniz veya uygulamanız için doğru renkleri seçmenin neden önemli olduğunu anlatmaya çalışacağım. Bunu yaparken bazı örnek sitelerden aldığım örneklere değinerek ziyaretçilerin dikkatini çekmek için etkili olan farklı renk paletlerini göstermeye çalışacağım. O zaman hadi başlayalım.
Renk Düzeni Neden Bu Kadar Önemli?
Siteniz için bir renk şeması seçme sürecine geçmeden önce, web sitenizin renk şemasının neden bu kadar önemli olduğunu tam olarak anlamakta zorlanabilirsiniz. Ne de olsa, gerçekten önemli olanın içerik olduğunu düşünürüz çoğu zaman. Ve bu noktada haklısınız ancak içerik her zaman her şey değildir.
Web sitenizi ziyaret eden insanlar içerik severler. Yeni seslere ve cezbedici bilgilere ilgi duyarlar, ancak önce onların dikkatini çekmelisiniz. Web sitesi renk paletlerinin devreye girdiği yer burasıdır.
Doğru web sitesi renk düzenini seçerseniz, ziyaretçilerinizin içeriğinizle ilgili deneyimlerini büyük ölçüde iyileştirme fırsatı elde edersiniz.
Marka Bilinirliği Yaratmak
Siteniz sizin veya şirketinizin dijital kanallardaki evidir. Bu durum, markanızın doğru bir temsili olması gerektiği anlamına gelir. İster bir şirket olun isterseniz freelancer işler yapın ya da bir blog sahibi olun bu asla değişmez. Bunun da ötesinde, kullanıcıların ilk ziyaretlerinden sonra geri dönecekleri kadar akılda kalıcı olması gerekir.
Ziyaretçilerinizin çoğu ilk ziyaretlerinde bir satın alma işlemi veya başka bir büyük dönüşüm gerçekleştirmeyecekler. Bu nedenle ziyaretçilerin tekrar sitenizi ziyaret etmesi için sizi veya sitenizi hatırlaması gerekiyor.
Bir ankete göre, ankete katılanların yüzde 94’ü web tasarımını web sitesi ilk izlenimlerinin başlıca itici güçleri arasında sayıyor. Tabii ki, web tasarımı sadece renkten çok daha fazlasını içerir.
Ancak renklerin sitenizdeki en bariz unsurlardan biri olduğu ve bir kullanıcının ilk 50 milisaniye içinde ayırt edebileceği yegane unsurlardan biri olduğu göz önüne alındığında, renk paletiniz bir kullanıcının şirketiniz hakkındaki değerlendirmesini yapabilir veya bozabilir.
Ziyaretçilerin Siteniz Hakkında Düşüncelerini Şekillendirin
Renkler bir sayfanın “anlaması” en kolay yönlerinden biridir. Neredeyse anında değerlendirilebilir ve ziyaretçilerin bu konuda fikirlerini hızlıca almasını sağlar. Renk psikolojisinin bu ani yargılarda oynadığı rolü de göz önünde bulundurmak önemlidir. Aşağıdaki resimde göreceğiniz üzere bir çok firma logo tasarımlarında kullanıcıları ile bağlantı kurmak için renk paletlerinden yararlanmaktadır.
Örneğin, yaratıcılık ve hayal gücü yaratmak isteyen markalar görsellerine moru dahil etme eğilimindeyken, denge ve sakinlik duygusu oluşturmak isteyen markalar siyah beyaza yöneliyor. Renklerin önemini anladığınızda marka logonuzun kişilik duygusunu da çözmüş oluyorsunuz.
Stanford Profesörlerinden Jennifer Aaker, bir markanın kişiliğinde beş temel boyutun rol oynadığı sonucuna varmıştır. Bu sonuca göre Renk Paletleri bölümünüzde aşağıdaki kişilik tarzlarını kendinize kaydedebilirziniz.
- Sincerity | Samimiyet
- Yerel
- Dürüst
- Eşsiz
- Neşeli
- Excitement | Heyecanlandırma
- Cesur
- Canlı
- Yaratıcı
- Güncel
- Competence | Yetkinlik
- Dürüst
- Sorumluluk Sahibi
- Güvenilir
- Verimli
- Sophistication | Sofistike
- Göz Alıcı
- Sunumsal
- Büyüleyici
- Romantik
- Ruggedness | Sağlamlık
- Sert
- Güçlü
- Zorlayıcı Şartlar
- Dayanıklı
Markalar bazen özellikleri karıştırabilir ve çoğunlukla “marka kişilikleri” esas olarak bir tane odak noktasına kilitlenir. Örnek verecek olursam; kamp malzemeleri satan bir şirket “sağlamlık” ile özdeşleşirken, bir moda markası “sofistikelik” hedefleyebilir. Yukarıdaki logo şemasında da görebileceğiniz gibi, renkler ziyaretçilerinize markanızın kişiliğinin nasıl olduğunu göstermede önemli bir rol oynar.
Örneğin, MAVİ renk genellikle en güvenli seçenek olarak kabul edilir . Bunun nedeni kısmen, nüfusun çoğunluğu arasında en yaygın “favori” renk gösterilmesini gösterebiliriz. Buna ek olarak Erkeklerin %57’si ve Kadınların %35’inin en sevdikleri rengin Mavi olduğunu söylediklerini biliyor muydunuz?
Bu nedenle, geniş bir kitleye hitap etmek istiyorsanız, bu siteniz için harika bir seçim olabilir. Aslında, bugün Facebook ve Twitter gibi en çok ziyaret edilen bazı sitelerin logoları ve markaları için kullanmasının nedeni bu olabilir mi?
Örneğin, markanız sağlık ve zindeliğe odaklanıyorsa, bu çağrışım oluşturmak için yeşil daha iyi bir seçenek olabilir . Ziyaretçilerinizi heyecanlandırmak ve onları hızlı bir şekilde harekete geçmeye yönlendirmek istiyorsanız, bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olmak için kırmızı daha etkili olabilir. Bu nedenle, siteniz için renkleri seçerken, ziyaretçilerinizde yaratabilecekleri duygusal tepkileri göz önünde bulundurun.
Sitenizin Düzen Duygusunu Geliştirin
Seçtiğiniz tek tek renklerin uyandırabileceği duygusal tepkilerin yanı sıra, sitenizdeki renklerin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu, renk teorisinin birkaç temel ilkesine bakmaktır. Bu noktada web araçlarını kullanarak uyumlu bir renk paleti bulabilirsiniz. Son zamanların en popüler uygulamalarından biri olan Canva’nın Color Wheel araçları ile uygun bir renk paletine sahip olabilirsiniz.
Bu çarkta gösterilen en yaygın kavram, ana renkler (kırmızı, sarı ve mavi) ile bunların karıştırılmasıyla oluşan ikincil ve üçüncül renkler arasındaki ilişkidir. Ancak bunun ötesinde, bu tekerlek renk uyumu veya görsel olarak hoş bir renk düzeni oluşturmanıza yardımcı olabilir. Uyumlu bir web tasarım paleti, bir denge ve düzen duygusu oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bu tür bir uyum oluşturmak için kullanabileceğiniz yaygın olarak kabul edilen üç renk şeması türü vardır: analog, tek renkli ve tamamlayıcı.
Renk tekerleğinde birbirinin tam karşısında yer alan renklerden oluşur. Bu nedenle, daha fazla renk içerse de, bu renkler doğal olarak birbirini tamamlar ve ziyaretçileri bunaltmaz.
Seçtiğiniz palet türü ne olursa olsun, onu sayfalarınızın her birinde en önemli içerikten oluşan bir hiyerarşi oluşturmak için kullanabilirsiniz.
Belirli Unsurları Ön Plana Çıkarın
Önceki bölümde bahsettiğim gibi, tanımlanmış bir renk web sitesi renk paleti, belirli öğelerin önemli olduğunu belirtmek adına size yardımcı olabilir. Psikolojik ilkenin arkasındaki genel fikir, bir öğe ne kadar öne çıkarsa, fark edilme ve hatırlanma olasılığının o kadar yüksek olduğudur. Seçtiğiniz renklerin, tasarımınızın geri kalanıyla iç içe girmeden belirli bir harekete geçirici mesaj içermesi, “sayfalarınızda öne çıkarma yeteneği” olduğundan emin olmanızı sağlar.
Aşağıdaki örnekte Vidobu sitesinde bir CTA içeriği olan tanıtım alanını görüyoruz. Yukarıdaki Renk Paletleri bölümünden seçim yapılarak hazırlanan bu tanıtım alanında, CTA butonunun tasarımı nedeni ile click rakamlarının düşük olduğunu düşünebiliriz.
Renk Kombinasyonlarına Estetik Tepki ve Renk Kombinasyonları için Tüketici Tercihleri adlı iki çalışmada araştırmacılar, tüketicilerin benzer tonlara sahip renk kombinasyonlarını tercih ederken, aynı zamanda yüksek kontrastlı vurgu rengine sahip paletleri de tercih ettiklerini keşfettiler. Bu nedenle renk paletinde bulunan 3. rengi burada CTA aracında kullanmak “Hemen Başla” butonunun tıklanmasını artıracaktır.
Unutmayın : “Yüksek kontrastlı tonlara sahip çiftler genellikle ne tercih edilir ne de uyumlu olarak değerlendirilmese de, arka planla ton kontrastı arttıkça figürel renk tercihi derecelendirmeleri de artar.”
Bu nedenle, vurgu renginizin güçlü bir kontrastı olması gerekse de, renk paletinizin geri kalanının nispeten benzer tonlardan oluşması sorun değil ve hatta tercih edilmesi gereken önemli bir noktadır.
Tasarım Kararlarınızı Basitleştirin
Konu bir web sitesi veya işletme sayfası ya da kişisel blog işletmeye gelince, temel süreçleri basitleştirmek her zaman iyi bir fikir. Sonuçta, temel görevlere ne kadar az zaman harcarsanız, daha büyük etkisi olan süreçlere ve kararlara o kadar fazla zaman ayırmanız gerekir.
Bu nedenle web siteniz için Renk Paletleri yanına tasarım paletleri oluşturmak, yeni sayfalar oluşturmak için gereken süreyi kısaltmanına yoludur. Tanımlanmış bir renk düzeniniz olduğunda, hem kendiniz hem de tasarımcılarınız ve geliştiricileriniz için temel tasarım seçimlerini çok daha kolay hale getirirsiniz.
Renk Paletinizin kullanıcı dostu bir tasarımını oluşturduğunuzda, her element için tüm olası seçenekleri içeren bir kaynak oluşturmuş olursunuz.
Bu şekilde, siz veya tasarımcılarınız bir CTA düğmesi için hangi rengin kullanılacağını belirlemede sorun yaşıyorsanız, önceden hazırladığınız bu şablon sayesinde tüm yönlendirmeleri yapabilirsiniz.
Bu yazımda sizlere siteniz için ihtiyacınız olacak Renk Paletleri konusunda bilgiler vermeye çalıştım. Umarım yazıyı faydalı bulmuşsunuz ve işlerinizi kolaylaştıracak içerikler sunmuşumdur. Sonraki yazılarda görüşmek üzere.