Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
E Ticaret Performans
Trend

2024 Black Friday Trendleri

Bu yıl dünya genelinde ciddi bir ekonomik küçülme yaşanıyor. Her geçen gün yaygınlaşan ekonomik en çok ilgilendiğimiz konu olsa da bu durum alışveriş alışkanlıklarımızı değiştirmiyor. Birçok insan kampanyalar başlamadan alışveriş listelerini çoktan hazırlamaya başladılar bile. Alışveriş listesi özelliği olmayan E-Ticaret platformlarında bu durumu sepete atılan ve bekletilen ürünler olarak gözlemliyoruz. Bu yıl alışveriş yapan kitlenin %80 dan fazlası Kasım da başlayacak ve Aralık ayına kadar olacak süreçte daha fazla harcama yapacaklar gibi duruyor. Bununla birlikte bu kitlenin %51 kadarı promosyonlar veya fiyat indirimlerine ek indirimler de bekliyorlar. Bunun nedeni sorulduğunda karşımıza şu cevap çıkyor;

Firmaların kampanya yapıyoruz diyerek lanse ettikleri fiyatlar gerçeği yansıtmıyor. Firmalar, fiyatı yükseltip kampanya döneminde indirim yapıyormuş(!) gibi yapıyorlar veya araştırdığımızda mutlaka aynı ürünü farklı bir satıcıda daha uyguna buluyoruz.

Dünya genelinde, tüketicilerin üçte biri iş piyasaları, siyasi iklimler, borsa veya faiz oranlarının yıl sonuna kadar düzelme göstereceğini düşünüyor. Tüketiciler en çok iş piyasası ve siyasi iklim hakkında umutsuz. 2024 yılı harcama trendlerine baktığımda ise tüketicilerin %54’ü 2023 de yaptıkları kadar harcama yapıp, daha az ürün alabilmişler. %32’si yine aynı miktarda ürün almış ancak daha fazla para harcamışlar. Geriye kalan %15 lik kısım ise daha fazla ürün alıp buna bağlı olarak daha fazla para harcamışlar.

İdeal Zaman Ne Zaman


Rakamlara bakıldığında tüketicilerin %86’sı Ekim den Aralık ayına kadar sürecek promosyonlar için alışverişlerini bekletiyorlar. Bununla birlikte yıl içinde yapılan farklı kampanyalar için paralarını daha iyi değerlendirmek adına iyi bir fırsatta bu fikirlerini değiştiriyorlar. Bununla birlikte markalar yılın en önemli zamanı olan Kasım – Aralık ayları arasındaki dönemde hem yıllık hedeflerini tutturmak hem de satış yakalamak için birçok iyi indirimi bu döneme sakladıkları da aşikar.

Bununla birlikte fiyat indirimi ya da promosyon faaliyetlerine başlamak için en “ideal zaman” tüketiciye sorulduğunda ise rakamlar değişiyor. Tüketicilerin %51’i alışveriş yapmak için Kasım ayını beklediklerini söylüyor. Yıl boyunca alışveriş yapanlara, neden bu şekilde alışveriş yaptıkları sorulduğunda ise %64 gibi büyük bir kesim “yıl boyunca karşılarına çok iyi fırsatlar çıktığını ve bunları kaçırmadıklarını” itiraf ediyorlar.

Kasım – Aralık En İyi Kampanya Zamanları : Tüketiciler Hangi Zaman Aralıklarını Tercih Ediliyor?

Yaşa Göre Alışveriş

Yaş grupları incelendiğinde, Gen Z ve Milenyum kuşağı daha çok Ekim-Kasım aylarında alışveriş yaparken, Gen X ve Baby Boomer’lar yıl boyunca alışveriş yapma eğilimindeler.

Gelire Göre Alışveriş

Gelir seviyelerine göre alışveriş eğilimlerine bakıldığında, düşük gelirli tüketiciler tatil alışverişlerini Aralık ayına bırakma eğilimindeyken, daha yüksek gelirli tüketiciler alışverişlerini yıl boyunca yaymayı tercih ediyor.

İlişki Durumuna Göre Alışveriş

İlişki durumu da alışveriş zamanlamasını etkiliyor. Bekarlar ve çocuk sahibi olmayanlar, tatil alışverişlerini son dakikaya bırakmaya daha yatkınken, evli veya partneri olan tüketiciler alışverişlerini daha erken veya planlı yapıyor.

Z Kuşağı - Alışveriş Zamanları
Y Kuşağı - Alışveriş Zamanları
X Kuşağı - Alışveriş Zamanları
Boomer - Alışveriş Zamanları

Grafiklere genel olarak baktığımda tüm yaş gruplarına bakıldığında, tüketicilerin tatil hediyeleri için en çok Ekim-Kasım aylarında alışveriş yapma eğiliminde olduklarını görüyorum. Bununla birlikte Z Kuşağı ve Y Kuşağı ile karşılaştırıldığında, X Kuşağı ve Baby Boomer’lar, alışverişlerini yıl boyunca farklı zamanlarda yapma olasılığı daha yüksek. Bu durum, yıl boyunca yapılacak kampanyalara daha fazla ilgi gösterebileceklerini de işaret ediyor.

Stratejilere Uygun Bazı İpuçları

Hedef kitlenizin alışveriş ihtiyaçlarını anlamak için veri analizi yapmak çok kıymetli. Demografik bilgiler ve harcama alışkanlıklarını inceleyerek kampanayalarınızı etkin hale getirebilirsiniz. Bu etkin davranışları görmeniz için bazı önerilerimi sizinle paylaşıyorum;

Erken Tanıtımların Başlatılması

Kasım – Aralık sezonu boyunca bir çok kampanya olacağı için müşterilerinizi erken indirime hazır tutmak önemli. Daha önceki yazılarımda Landingpage ler yapmak gibi bazı önerileri zaten vermiştim. Bunları yapanlar o dönemde çok başarılı işler çıkardılar. Çünkü SEO davranışları gereği açılış sayfaları daha iyi optimize edildi ve aramalarda daha fazla öne çıktılar.

Bu sefer farklı bir bakış açışı ile müşterilerinizi Kasım ve Aralık aylarında belirli zaman dilimlerinde geçerli indirim kodları tanımlamanızı ve bu zaman aralığında indirimlerden faydalanmaları için şimdiden bu promosyonları biryerlerde saklamalarını isteyebilirsiniz. Böylece promosyonlar başlamadan önce olası müşteri potansiyelinizi oluşturabilir kitlenizin talebine göre ürünlere, stok adetlerine çeki düzen verebilirsiniz.

Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama

Z ve Y kuşaklarının sosyal medyayı çok fazla kullandıklarını unutmayın! Bu platformlarda yukarıda anlattığım alışveriş dağılımlarına göre promosyonlar ve tanıtımlar yapmayı untmayın.

  • Özellikle : Kasım öncesi başlatacağınız bekletme amaçlı promosyonları henüz reklamlar çoğalmadan ve bir yarışın içine girmeden bu kitleye de yaymaya başlamak çok önemli.
  • Dikkat : Bazı dijital kampanyalarda hedef kitleler oluşturulurken uygulama indirtme amaçlı yapılan reklamlar görüyorum. Bu reklamlar henüz sizden alışveriş yapmamış kullanıcının karşısına çıktığında uygulamanızı indirseler bile 7 gün içinde %80 den fazlasının uygulamanızı sildiğini görmenize neden olacaktır. Bu nedenle özellikle yeni müşteri hedeflemeleri için önce web siteniz veya mobil web sitenizi hedeflemenizi tavsiye ediyorum.
  • XML Optimizasyonu : Meta üzerinden vereceğiniz reklamlarda XML optimizayonu önemini hatırlamam gerekiyor. Bu tür reklam kanalları satış performansı kötü de olsa reklamın tıklama performansına odaklı reklam gösterimine odaklı oldukları için satılan ürünlerin arasına tıklama performansı iyi olan ürünlerinizi de göstermek için çaba sarfederler. Bu nedenle XML içinde bulunan performansı iyileştirmek için Optifeed.co ve benzeri XML yapılandırıcı, performans bazlı reklamlarını kontrol etmenizi sağlayan ürünler kullanmanızı tavsiye ediyorum.

    XML Optimizasyonu Ne İşe Yarar
  • Optifeed, ürün veri dosyasını optimize etmek, reklam performansını artırmak ve Return On Invesment ‘ı ( Yatırım Getirisi ) maksimize etmek isteyen e-ticaret siteleri için hazırlanmış bir ürün veri dosyası yönetimi platformudur. İlk Ay Kullanımı Ücretsiz

Değer Odaklı Teklifler

Tüketiciler özellikle kampanya dönemlerinde aldıkları ürünün en fiyatta olmasından mutlu olurlar. Ancak bu fiyatlar değişkenlik gösterdikleri için daha sonra aşağıda görecekleri teklifler onaların markanıza olan hassasiyetini azaltabilir. Bu ve benzeri durumların olmaması için onları değer odaklı tekliflere yönlendirin. Değer odaklı olabilmenin en önemli yollarından biri SADAKAT programlarına dahil olmalarıdır. Bu programlarda fiyat düşüşü v.b. durumlarda onlara aradaki fark kadar indirim kodu tanımlamak yeni yapacakları bir alışverişin kapısını sonuna kadar açacak ve size sadık bir müşteri portföyü katacaktır.

Hedef Kitle İletişimi

Müşterilere özel ve kişiselleştirilmiş içeriklerden çok fazla bahsediyorum. Bununla birlikte uzun zamandır alışveriş yapmamış kullanıcılarını tekrar kazanmanın vakti gelmedi mi? “Ad – Soyad ve XX zamandır sizi göremiyoruz ve son yaptığınız alışverişten sonra oldukça fazla zaman geçti. Barışmak ve yeniden sizinle bir yolculuğa çıkmak için biz hazırız. Teklifimizi görmek için TIKLAYIN” gibi bir mesajla onlara unutamayacakları bir fırsat sunabilirseniz teklifinizi değerlendireceklerdir.

Çalıştığım bir firma sahibi, İstanbul ilinde oturan ve uzun zamandır alışveriş yapmayan 200 kadar müşterisine böyle bir özel mesaj atarak yaptıkları alışverişi kendi özel aracıyla ertesi gün teslim etti. Teslimatlarını ne kadar özenle yaptığını gösterdi. Müşteri geribildirimlerini bizzat kendisi aldı. Bu müşteri kitlesi hala yıllık cirosunda oldukça fazla yer kaplıyor.

buraya kadar okuduysanız öncelikle teşekkür ederim. Buradan sonra yazının devamını yazmak için sabırsızlandığımı bilmenizi isterim. 2024 Ekim ayı boyunca her hafta Cuma günü yazıya yeni paragraflar ve analizler eklemeye devam edeceğim. Takipte kalın

Kerem Bozokluoglu

Kariyerime Vatanbilgisyar'da Online satışların arttırılması ve organize edilmesi çalışmalarını yaparak başladım 8 yıllık Vatanbilgisayar deneyimimden sonra Mediamarkt Türkiye ekibinde Dijital Marketing ve Web Sitesi kampanya yönetimi ekibinin başına geçtim. 3 yıllık Mediamarkt serüvenin ardından Türkiye'nin en önemli teknoloji firmalarından biri olan Insider'da Stratejik Hesap Yöneticisi olarak yeni bir maceraya başladım. 2014 yılından bu zamana kadar Türkiye de bir çok firmanın başarı hikayesinde yol alma fırsatım oldu. Şu anda Türkiye Ülke Müdürü olarak 40 kişilik bir ekiple 300 den fazla firmaya kişiselleştirme, dönüşüm iyileştirme ve kullanıcı alışkanlıklarına göre performans yönetimi konusunda hizmet veriyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu