Sepet Sayfası Dönüşüm Arttırma
Perakende satış deneyimlerimizde en kritik yer her zaman sepet sayfası ile ödeme noktasına geldiğimiz anlardır.Burada sepetimizi azaltabiliriz, tamamını alabiliriz veya satın almadan vazgeçebiliriz.
Biz bu durumlarda offline perakende içerisinde farklı metriklerle ve davranışlarla tüketici iletişimi sağlandığını görmekteyiz. Bir giyim mağazasında çalışan satış danışmanının elinizde olan kıyafeti kasaya götürüp ardından belirli süre geçtikten sonra size hatırlatması bunlardan birisi olabilir.
Siz ürünleri seçmiş ve farklı ürünler arasında karar aşamasındayken var olan kampanyalardan veya banka fırsatlarından haberdar olunca bu durumun nasıl satın alma alışkanlığınıza etki ettiğini düşünün. Hepimiz doğru yerdeyiz. Sepet sayfası bizim için kasanın önünde olduğumuz andır.
Offline tüketici davranışları kesin olarak tam ölçülemeyen ama içerisinde farklı jestleri içeren davranışlar içerir. Online alanda ise bu bilinmezlik tamamen ortadan kalkmaktadır. Sayfaları belirli isimlerle değerlendirip, kullanıcı davranışlarını site içeriği, gelinen sayfalar ve çıkış yapılan sayfalar olarak inceleyebiliriz.
Burada ana sayfa, kategori sayfası, sepet sayfası ve ödeme sayfası gibi temel sayfalar online mağazaların hepsinde bulunmaktadır.
Sepet Sayfası Tüketici Davranışı
Bugün sizlerle sepet sayfası üzerinden alabileceğimiz basit aksiyonları konuşacağız. Sepet tüketici davranışlarını Google Analytics üzerinden rahatlıkla takip edebiliriz. Davranışlar alanında site içeriği bölümünde tüm sayfalardan sepet sayfasını bulduğumuzda bizlere sayfanın tüketici davranışları istatistiği gelir.
E-Ticaret önizleme sayfasından ise ortalama sepet tutarımız ve dönüşüm oranımıza erişebiliriz.
Bu davranışlardan elde edeceğimiz çıkarımlar sayesinde site içi iletişim ile birlikte sepet dönüşümünü arttıran sepetteki ürünleri hatırlatacağımız bildirimlerimizi kullanıcılara sunabiliriz. Bu etkileşimler sepet sayfası süreçlerinin tamamlanmasından %37 oranında katma değer oluşturmaktadır.
Bir başka yöntem ise kasa önünde sunulan fırsatlar ve kasa önü ürünleridir. Bunlar için ise kullanacağımız ürün önerme modelleri ile kullanıcılara uygun ve kullanıcı segmenti özelinde ürün önerilerinde bulunabilir. Bu yöntem sayesinde sepet ortalama tutarını arttırabiliriz.
Bu ve benzer çalışmalar için sizler de kendi sitenizde ölçümler ve çıkarımlar yapabilirsiniz. Bu yazımızda genel olarak davranışlar alanından site içi kullanıcı verileri ve dönüşümler alanındaki e-ticaret verileri sizlere yardımcı olacaktır. Fikirleriniz hakkında geliştirme ihtiyacınız olursa dilediğiniz zaman paylaşabilirsiniz.