From Meta Ne Demek
Bilindiği üzere Facebook şirketi daha önce WhatAPP, Instagram ve Oculus gibi şirketleri satın alarak kapsamlı bir sosyal medya ağını elinde bulundurma stratejisi ile ilerleyerek şirketlerin büyümesi için birlikte çalışma metodolojileri geliştirdi. Ancak Facebook’un özellikle kullanıcılar üzerinde değer kaybetmesi ve 2021 yılında ilk defa belirli bir günlük trafiğin altına gerilemesiyle şirketin sahibi olan Mark Zuckerberg ani bir strateji değiştirme kararı alarak çatı şirket olan Facebook’un yerine META isimli bir şirket yaratarak çatı şirketin artık META ismine sahip olduğunu açıkladı. Böylece tüm şirketlerin uygulama ve sitelerine “From Meta” gibi bir ifade eklenerek Instagram From Meta , Facebook From Meta, Oculus From Meta, Whatsapp From Meta gibi ifadeler eklendi. Türkçe olarak düşünürsek from meta demek Facebook ürününü Meta şirketi yapıyor demek gibi düşünebilirsiniz.
Meta Şirketinin Hedefi Ne?
Şirketi bu yazıyı yazdığım zamandan yaklaşık 5 ay önce açıklayan Mark Zuckerberg şirketin stratejik olarak VR ( Virtual Reality ) olarak adlandırılan Türkçesi Sanal Gerçeklik olan bir dünyanın artık hayatımızın bir parçası olması amacı ile çalıştığını ve bu çalışmaların tüm hızıyla sereceğini anlattı.
Bu açıklamaları dinleyen bir çok firma veya yorumcu Mark Zuckerberg‘in açıklamalarında da yer verdiği üzere henüz buna hazır olan bir teknolojinin olmamasını konu alsa da aslında Zuckerberg’in bunu bir yem olarak kullandığını anlamadan bu açıklamaları yorumladığını farkettim. Çünkü aslında Oculus firmasını satın aldıktan sonra önce birinci nesil sonra da Oculus Quest 2 ile bu dünyanın temelleri çoktan atılmış. Ancak bunu bilmeyen ve daha önce bu deneyime sahip olmayan herkes ( buna ben de dahilim) Meta dünyasının teknolojik olarak hazır olmadığını varsaydık. Aslında gerçekler böyle değil. Meta şirketi Meta Verse (Meta Dünyası) için her şeyi neredeyse hazırlamış durumda.
Meta Dünyasında Bizi Ne Bekliyor
Meta dünyasında yer alabilmek için öncelikle bir fiziksel cihaza ihtiyacınız var. Buna Sanal Gerçeklik Gözlüğü adı veriliyor. Bu dünyanın giriş kapısı anahtarı bu gözlüğü satın almanız. Bir çok alternatif gözlük piyasada olsa da fiyatları Türkiye için el yakıyor. Türkiye dışında ortalama 399 USD den satın alınabilen bu cihazlar, Türkiye’de ( USD Kur 1 USD = 14,10 TL) 9.000 TL den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Bu nedenle USA ya da Avrupa ülkelerinden satın almak daha mantıklı hale gelebiliyor.
Cihazlardan en önemlisi olan ve Meta şirketinin altında bulunan Oculus firmasına ait Oculus Quest 2 ürününü almanızı önererek bu yazıya devam ediyoruz. Öncelikle cihazı neden tavsiye ettiğimden başlayacağım çünkü bunları bilmek Meta’da sizi neyin beklediğini bilmenin ilk adımı.
2021 yılının son aylarında Mark Zuckerberg ‘in yaptığı sunula hayata geçen ve herkesin gerçekten farkına varmasına neden olan sunumdan önce SATISTA istatistik firması Q4 2020 ve Q1 2021 satış verilerini açıklamış. Satista’nın açıkladığı verilere göre 2020 ve 2021 de 1,8 milyon adet Oculus cihaz satışı gerçekleşirken 2021 yılının sonuna geldiğimizde toplam satış adedinin 6.8 milyon adeti geçtiği belirtilmiş. Yani şöyle düşünmek gerekirse sürekli büyümeye başlayan bir Dünya’dan bahsediyoruz.
Meta Dünyasına giriş yaptığınızda sizi farklı farklı bir çok yeni özellik bekliyor gibi düşünebilirsiniz ancak burada çok fazla yenilikle karşılaşmayacaksınız. Karşılacağınız şey tamamen gerçek hayatınızın yansıması ve sizin buna olan şaşkınlığınız olacak. Bu ne demek? Şöyle düşünün gerçek hayatta çalışma ortamınız var ve bir şeyler üretiyorsunuz. Bu çalışma ortamını Sanal Gerçeklik içinde gerçek dünyada nerede olursanız olun oluşturabilir, masanızı sandalyenizi ve bilgisayarınızı her yere götürebilirsiniz.
Oyuncular için öncelikli olarak düzenlenen ortamda şu anda Netflix, Twitter, Facebook ve Instagram Beta uygulamalarının dışında Rec Room, VR Chat gibi sanal dünyadaki odalarda tüm sanal ortamların birleşmesi sağlanıyor. Mesela Steam’de VR olmadan oyuncu olarak giriş yapan kullanıcılar ile Oculus’tan VR ile giriş yapan kullanıcıların buluştuğu VR Chat odalarında beraber sinema izleyebilir, kitap okumaları yapabilir, tartışabilir hatta bir barda oturup sohbet edebilirsiniz. Katil Kim Oyununu oynayanlar bile gördüm.
Şimdilik Meta için söyleyeceklerim bu kadar. Oculus Quest 2 5 Mart 2022 de elime geçecek. Buradan hem yazılarla hem de youtube kanalım üzerinden yayınlayacağım videolar ile çalışma ve eğlence alanlarındaki deneyimlerimi aktarmaya devam edeceğim.